Werkschoenen normering

Wanneer je opzoek bent naar werkschoenen (veiligheidsschoenen) dan zie je altijd een S-certificering staan. Oftewel een SB, S1, S1P, S2, S3, S4 en S5. De vraag is natuurlijk; Wat betekend dat nu eigenlijk? Dat gaan wij u uitleggen!

Allereerst de “S” in het verhaal. De S staat voor Safety volgens de norm: NEN-EN 20345:2004 welke is opgesteld voor schoeisel. Je hebt ook nog de P welke staat voor “Protective” (dit is de norm: NEN-EN 20346:2004) en de O welke staat voor “Occupational” (dit is de norm: NEN-EN 20347:2004). Van SB tot S3 geldt: Hoe hoger het cijfer achter de S hoe meer eisen er aan de schoen worden gesteld. Bij S4 en S5 is dat weer anders, daar gaat het om laarzen.

Bij een veiligheidsschoen beginnen we met de SB. De S staat dus voor “Safety” en de B staat voor “Basic”. Aan de basis eisen moet elke S werkschoen sowieso voldoen. De basis eigenschappen hebben onder andere te maken met hoogte van de schacht, scheursterkte van de zool en dikte van de binnenzool. Onderaan deze pagina vindt u de hele lijst.

Werkschoenen S1

We beginnen met de Werkschoenen klasse S1. Dit is de het eerste cijfer van de S certificering en dit houdt in dat bovenop de basis eisen (SB) er de volgende eisen zijn:

Werkschoenen S1P

De S1P certificering is een S1 met iets extra’s. De P is een symbool voor additionele eisen betreft veiligheidsschoenen. De P staat voor: Stalen tussenzool (penetratieweerstand tot 100N). Dit brengt S1P op de volgende extra eisen bovenop de standaard SB:

Werkschoenen S2

De eisen van de werkschoenen klasse S2 zijn bovenop de SB standaard en de S1 dat de schoen waterdicht overleder bezit. Dat maakt de lijst op:

Werkschoenen S3

De werkschoenen klasse S3 zijn werkschoenen met de hoogste eisen (s4 en S5 zijn voor laarzen), en worden daarom ook het meest verkocht en gezocht. De eisen van de S3 werkschoenen zijn:

Werklaarzen S4

In de volksmond heten het ook werkschoenen s4 maar eigenlijk gaat het hier om laarzen. Ook lijkt het dat S4 meer eisen heeft dan S3 (als je puur kijkt naar het cijfer achter de S) echter klopt dit niet. De eisen van een klasse S4 werklaars zijn:

Werklaarzen S5

Werklaarzen klasse s5 kan je scharen als de S3 werkschoenen van de laarzen… Het gaat erom dat bovenop de S4 eisen van de laars de schoen bescherming van spijkerpenetratie heeft en een profileerde loopzool heeft. Dat maakt het lijstje compleet:

Additionele eisen aan werkschoenen

Sommige schoenen hebben meer nodig dan de standaard eigenschappen die de S certificering geeft. Daarom zijn er ook nog additionele eigenschappen. Hieronder een lijst van de kenmerken en het symbool.

Symbool

Uitleg van het symbool

P

Stalen tussenzool (penetratieweerstand tot 100N)

C

Elektrische weerstand geleidend (elektrische weerstand < 100 kOhm)

A

Elektrische weerstand antistatisch (elektrische weerstand tussen 0.1 en 1.000 MOhm)

E

Energie absorberende hak

HI

Warmte-isolerend, waardoor de temperatuurstijging in de schoen wordt vertraagd (< 22ºC)

CI

Koude-isolerend, waardoor de temperatuurverlaging in de schoen wordt afgeremd (< 10ºC)

WR

Waterdichte schoen

WRU

Waterdichte schacht

M

Metatarsal bescherming

AN

Enkel bescherming

HRO

Hittebestendigheid van de zool tegen een contactwarmte van 300 ºC gedurende 1 minuut

Een ander eis wat specifiek aan de zool van een werkschoen kan worden toegeschreven is de anti-slip classificatie. Deze bestaat uit 3 classificaties; SRA, SRB en SRC. De fabrikant geeft aan door een wrijvingstest van de schoen op verschillende ondergronden in welke classificatie de zool valt.

Soort zool

Uitleg

SRA

Test met een zeepoplossing op een keramische vloer

SRB

Test met glycerol op een metalen ondervloer

SRC

Zowel SRA als SRB

Het is belangrijk om van te voren te TESTEN welke zool je nodig hebt. Een schoen met een te hoge weerstand kan juist averechts werken.

Basiseisen van een werkschoen

De SB normering “Safety Basic” heeft de volgende lijst waar een werkschoen op wordt getest wil hij een klasse SB krijgen:

  • Ontwerp: hoogte van de schacht.
  • Gehele schoen: hechtsterkte van de zool met de schacht, lengte van de neus, neusbescherming (val- en druk bescherming) en de ergonomische aspecten.
  • Schacht, voering en tong: scheursterkte, treksterkte (alleen schacht materiaal), slijtweerstand (alleen voering materiaal), waterdamp doorlatendheid en waterdampcoëfficiënt (tong materiaal niet), pH-waarde en het gehalte Chroom VI.
  • Zool: dikte van de zool, scheursterkte, slijtweerstand, buigweerstand, hydrolyse bestendigheid, oliebestendigheid.
  • Binnenzool: dikte, pH-waarde en Chroom IV (alleen leer), wateropname en waterafgifte en de slijtweerstand.

revolutionaire S3 veiligheidsschoen, Blaster

Geproduceerd in Italië met gebruik van de nieuwste technieken.
Het bovenmateriaal is van ademend Carbon microfiber en heeft extra waterafstotende en oliewerende eigenschappen. Een stoere modieuze veiligheidsschoen waarin je gezien mag worden en comfortabel voor elke werkdag.